Son Dakika
21 Kasım 2024 Perşembe

Hamilelikte gribe dikkat!

06 Aralık 2013 Cuma, 18:09
hamilelikte-gribe-dikkat-52a1f55d859cc

Hamilelikte gribe dikkat! Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Altuğ Semiz, hamilelik zamanında gribin bebeğize zarar verebileceğini belirtip, “Hamilelikte grip bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle, normale göre daha ağır seyrediyor ve uzun sürüyor” bilgisini paylaştı. Sağlık sorununuz var mı? Evet. Bende retina dekolmanı var. Barda çıkan bir kavgaya karıştım. Sırtım da kötü. Askerlikte oldu. Orduda mısın? Ordudayız. Birlikte Irak’ta görev yaptık. Savaş karşıtı gösteriye gidip kız tavlamaya karar verdim. Üçünüz savaşa mı katıldınız? Evet. Son dakika haberleri ofis işleri yapıyordu. Hiç öyle olmadı. Anladığınız üzere bu üçlünün beyni benim. Ben istihbarattaydım. Tercüman olarak çalıştım. Bize Arapça küfretmeyi öğretti. Arapça’yı nereden öğrendin? Liseden sonra Ürüdn’de misyonerlik yaptım. O bizim saldırgan Mormon’umuz. Parmaklarını oynatabilir misin? Acıyor. Avuç içindeki yaralara bakalım. Arteryel bir hasar bu. Peki. Dört miligram morfin. Hemen döneceğim. Sana ilginç bir vakam var. Teşekkürler, almayayım. Zamanını almaz. Elini cam sehpaya geçirmiş gibi. Nörovasküler mi? Tendon hasarı olabilir. Haydi. Moretti akbaba gibi dolaşıp duruyor. Ray’den haber aldın mı? İzin yapıyor. Telefonlarıma cevap vermiyor. Anne ve babasını bile aradım. Evinde de değil. Grubunun şehre döndüğünü duydum.

Memorial Sağlık Grubu’ndan yapılan açıklamada, kış aylarında sıkça görülen gribin, pek çok insanın hayatını olumsuz etkilediği gibi gebelik sürecinde bebeğin sağlığını da tehlikeye soktuğuna ilişkin bilgiler paylaşıldı.Op. Dr. Altuğ Semiz, gebelik döneminde grip ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Gribin, insandan insana yakın temas ile damlacık geçişi aracılığıyla bulaştığını aktaran Semiz, tipik kuluçka süresinin 1 ila 4 gün arasında olduğunu kaydetti. Semiz, yetişkinlerde semptomlar başlamadan 1 gün önce ve başladıktan 5 gün sonrasına kadar bulaşıcılığını koruduğunu belirterek, gebelik döneminde kalp atım hızında, kalbin pompaladığı kan miktarında, oksijen tüketiminde, akciğer kapasitesinde ve bağışıklık sisteminde ortaya çıkan fizyolojik değişikliklerin gribe bağlı komplikasyonların görülme riskini artırdığını Keşke hep birlikte gidebilseydik. Muhtemelen böylesi daha iyi. Babamın sorunlarını halledeceğim. Ben döner dönmez balayına gidebiliriz. Balayına ihtiyacım yok. Benim var. Hem babanla tanışmayı istiyorum. Joe da büyük babasını görmek istiyor. Değil mi Joe? Hırvat standartlarına göre çok çirkin olduğum için ailenle tanışmamı istemiyorsan başka. İkinizi de özleyeceğim. Şimdiden özledim. Anneni üzme. Olur mu? Hoşça kal. Güle güle. Oraya varınca seni ararım. Ya da beni havaalanından arayabilirsin. Veya Frankfurt’a inince. Ya da uçaktan inince. Babaya veda et. Bay bay de. Yirmi dakikadır orada oturuyor. Bana soracak olursanız biraz ürkütücü. Adam yorgunluktan bitmiş. Onu bu yüzden buraya yollamışlar. Acil servis, doktorlar için fil mezarlığı. Her zaman etrafa neşe saçıyorsun Frank. Düşünsene. Kolunu kaybettikten sonra Romano’yu nereye yolladılar? Geçen yıl Clemente vardı. Şimdi de bu. Her şeyine bahse girerim Temmuz ayına dek onu odada saklanırken buluruz. Burada ne işin var? Ne? Kovac ile hemen ayrıldınız mı? Hayır. ifade etti.

Semiz, gebeliğin son dönemlerinde gribe yakalanan bir anne adayının doğum sonrası hastalığını bebeğine geçirme riskinin fazla olduğunu belirtti.

Semiz, griple ilgili ciddi komplikasyonları önlemenin tek ve en etkili yolunun grip aşısı olduğunu ve aşı sonrası annede gelişen antikorların bir miktar bebeğe de geçerek yaşamının ilk aylarında onu da gribe karşı koruyacağının altını çizerek, “Grip aşısı canlı virüs içermediğinden gebelikte kullanılmasının da bir sakıncası yoktur. Grip aşısı aynı zamanda emziren annelere de güvenle yapılabilir. Aşı, kas içi enjeksiyon olarak koldan yapılır. Anne adaylarının grip sezonunda hamileliklerinin ikinci ve üçüncü aylarında grip aşısı olması önerilmektedir. Grip aşısı gebeliğin her döneminde güvenli olsa da, ilk ay çok gerekli olmadıkça ilaç kullanımından kaçınmak ve aşının bu dönemin sonunda yaptırılması daha uygundur” değerlendirmesinde bulundu.

Op. Dr. Altuğ Semiz, hamilelikte gribi daha hafif atlatmak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

“Bakteriyel enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanılmamalıdır. Tedaviden çok hastalığa yakalanmamak önemlidir. Bu nedenle salgın dönemlerinde kapalı yerlerde fazla kalmamak ve elleri sık sık yıkamak koruyucu olabilir. En iyi ve en etkili destek tedavisi yatak istirahatidir. Yatarken başı yukarıda tutmak (2 ya da daha fazla sayıda yastık ile yatmak) geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı da azaltacaktır. Luka’nın babası hastalanmış. Hırvatistan’a gitmesi gerekti. Umarım bugün uçağa binmemiştir. Neden? Frank! Ne var? Ne oluyor? Doktor lazım. Ne oldu? Aptalca dolaşıyordum. Kolum cam sehpaya girdi. Çok kan kaybetti. Halımın her yanı kan oldu. Peki. Onu odaya alıp temizleyelim. Teşekkürler Sam. Kolunu yukarıda tut. Calder. Benim. Bu taraftan. ‘e . Evet. Her zaman biraz düşüktür. Paramediklerin hastaları triyaja mı geliyor. Yürüyebiliyorlarsa gelebilirler. Hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Enalapril, Lipitor ve Glyburide. Diyabet hastası mısın? Kan şekerine bakalım. Glikozun ne sıklıkla kontrol ediliyor? Her sabah yedide. Gündüz nöbetçileri tarafından. Buradan sorumlu olmanıza rağmen çok soru soruyorsunuz. Burada yeni. Kan şekeri . Daha kötü çıktığı oldu. O kadar kötü değil. Kaydınızı yaptıktan sonra size dosya hazırlayacaklar ve Haber doktor sizi muayene edecek. Siz mi muayene edeceksiniz? Hayır. Bugün değil. Ben sadece duvardaki bir sineğim. Hasarfasyadan uzatıcı kaslara kadar uzanıyor. Derialtı dokusunun tek tek kapatılması gerekecek. Bulunulan ortamın yeteri kadar sıcak olmasına ve iyi havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Havanın kuruması engellenmeli, nemli olması sağlanmalıdır. Yeteri kadar sıvı alımı son derece önemlidir. Hastalık dönemlerinde beslenmeye dikkat edilmeli, iştahsızlık varsa enerji ihtiyacını gidermek için karbonhidrat açısından zengin diyet uygulanmalıdır. Boğaz ağrısını gidermek için pastil kullanılabilir. Burun tıkanıklığı için tuzlu su ya da okyanus suyu kullanılabilir. Yakınmalar düzeldiğinde hemen normal aktiviteye dönülmemeli, tam bir iyileşme için bir süre daha dinlenmeye devam edilmelidir.”

Anne adaylarında gribin bazen ciddi tablolar oluşturabileceğini kaydeden Semiz, ateş uzun süre 38.5 derecenin üzerine çıktığında, soluk alıp vermede güçlük varsa, göğüs ağrısı oluşursa, şiddetli kulak ağrısı, kulaktan akıntı ve kanama olursa, döküntü ve kızarıklık varsa, ense sertliği ortaya çıkarsa ve kronik öksürük izlenirse mutlaka doktora başvurulması çağrısında bulundu.

Kaynak: AA

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...